Training van het Compassie-kompas in IJburg, Amsterdam

Alleen al het uitzicht nodigt uit tot inzicht!

Training in gewaarzijn, compassie en wijsheid

Gewaarzijn leert je de situatie kennen.
Kijken naar hoe je kijkt

Compassie geeft je moed er zorg voor te dragen.
Dieper voelen - rauw zijn

Wijsheid is weten hoe & wat te doen of te laten.
Helder zien & wijzer worden

Alles wat je ervaart wordt gemedieerd door je eigen geest. Vaak zijn we ons niet bewust van de enorme invloed die dit heeft op hoe we de wereld zien, omgaan met dagelijkse moeilijkheden, relaties, onze eigen gedachten en emoties, en onze reacties op wat ons overkomt. Het compassie-kompas is ontwikkeld om je te helpen vertrouwd te raken met je geest en hier op een goede manier mee om te leren gaan. Dit is gebaseerd op het leren ontwikkelen van drie met elkaar verbonden principes: gewaarzijn, compassie en wijsheid.

Er zijn weekenden, midweekse retraites, individuele begeleiding en nu ook een maandelijkse training. Vaak wanneer we een weekend, retraite of cursus hebben gevolgd zijn we geïnspireerd, zien we dat meditatie helpt en ons goed doet, maar om het dan in ons gewone dagelijkse leven te integreren is lastig en lukt niet echt. De training is daarom over een langere periode opgezet om zo kennis te maken met de centrale thema’s rond meditatie en compassie, het leren kennen en werken met je eigen geest, op een manier die het mogelijk maakt om - in wisselwerking met gelijkgestemde anderen en een ervaren leraar - het vertrouwen te vinden dat je hierin je weg vindt. Het gaat hierbij om:

  1. Stabiliseren beoefening

  2. Verdieping van de visie

  3. Onderlinge steun

Opzet
Je kunt de training volgen als een verdieping van de weekenden, midweekse retraites of van bijvoorbeeld een mindfulness-training die je ergens hebt gevolgd. De training is echter zo opgezet dat je ook als beginner kan beginnen. De bijeenkomsten zijn zo gestructureerd dat ze een doorlopende cursus vormen, maar omdat iedere bijeenkomst ook gekenmerkt wordt door een specifiek thema, kunnen de dagen eventueel ook los gevolgd worden. De voorkeur gaat wel uit naar het volgen van het hele programma. Inhoudelijk ligt de nadruk op begeleide beoefening, theoretische verdieping en uitwisseling; kortom, ervaren, begrijpen en delen. Doordat we maandelijks bijeenkomen is er ook de uitnodiging om thuis bepaalde oefeningen of reflecties te doen. We komen hier dan in de volgende bijeenkomst op terug en er is ook de mogelijkheid om gedurende de maand met andere deelnemers hierover contact te onderhouden. Wederzijdse ondersteuning en continuïteit helpen om nieuwe inzichten te integreren en het vuur brandend te houden.

 
 
 

De training van het compassie-kompas bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Negen dagen met elkaar verdiepende thema’s 

  • Een werkboek met themateksten en optionele opdrachten

  • De mogelijkheid voor onderling contact via een app (whatsapp)

  • Enkele opnamen van geleide beoefeningen om thuis te doen

  • Een persoonlijk Zoomcontact op een door jou gekozen moment in het jaar

Als leidraad nemen we de elementen van het compassiekompas:

  1. Herinneren waar het echt om gaat - intentie (waarom?) - richtingwijzer

  2. Terugkeren naar de thuisbasis - aandacht (waar en wanneer?) - aandachtsboog

  3. Moed vinden - houding (hoe?) - afstemmingspeiler

  4. De cocon breken - actie (wat?) - groeinavigator

  5. De vleugels uitslaan - gewaarzijn (wie?) - ervaringsveld

 
 

Het programma is als volgt:

Zaterdag 14 oktober 2023:

1. Fundament van gewaarzijn

In de eerste sessie beginnen we met een introductie van de basisbeginselen van het compassie-kompas, de kaart van de vier dimensies en de vijf stappenroute van transformatie. Vervolgens gaan we in op de basis van mindfulness, hoe het in het Westen gepopulariseerd is en onderwezen wordt en kijken we naar de wortels die het heeft in het boeddhisme. Het fundament van de meditatiebeoefening wordt gelegd door een onderscheid te maken tussen mindfulness en gewaarzijn.
Thema: mindfulness, meditatie & gewaarzijn

Zondag 12 november 2023:

2. De zin van zingeving

In de tweede sessie kijken we naar wat richting geeft in je dagelijks leven en hoe dit zich verhoudt met het ‘zijn’ in de meditatie. Mindfulness brengt ons in contact met onze directe ervaring. Wanneer we pijn ervaren, vragen we onszelf al snel af waarom gebeurt me dit? Wij zijn zingevende wezens en vertellen onszelf en anderen verhalen over ons leven. Onderweg ontmoeten we existentiële thema’s zoals vergankelijkheid, angst, eenzaamheid, vrijheid, zinloosheid, liefde. Wat betekenen deze? Hoe gaan we hier mee om? Hebben deze ervaringen een inherente betekenis of geven wij ze die betekenis? ‘Herinneren waar het echt om gaat’ helpt ons de bezieling van onze oorspronkelijke natuur te vinden en te leven. Een heldere, doelbewuste intentie geeft focus aan onze geest en stuurt onze spirit in de juiste richting.
Thema: richting vinden, zingeving

Zondag 10 december 2023:

3. Verandering, interdependentie en de open essentie

In de derde sessie reflecteren we op de vergankelijkheid van alles dat ontstaat en wat dat proces van voortdurende verandering voor ons betekent. Ook kijken we naar hoe alles met alles samenhangt en op elkaar inwerkt. Wat betekent dit perspectief van sterfelijkheid en onderlinge verbondenheid voor onze identiteit en voor ons gedrag in het dagelijks leven? We maken kennis met de beoefening van analytische meditatie. Door onszelf binnen de context van meditatie te bevragen gaan we onderzoeken hoe het is in tegenstelling tot hoe het lijkt. Dit helpt om angst weg te nemen. Een gerichte analyse kan helpen concepten te doorsnijden om de weg vrij te maken voor het ervaren van de open essentie van de geest. Zo leren we hoe we rustende en analytische meditatie met elkaar kunnen verbinden om te komen tot een verdiept inzicht en een meer stabiele beoefening.
Thema: analytische meditatie, absoluut – relatief

Zondag 14 januari 2024:

4. De innerlijke relatie; aanwezig zijn bij wat er opkomt

In de vierde sessie ligt de nadruk op het leren omgaan met wat er in ons opkomt. Hoe kunnen we aanwezig zijn met alle verschillende stemmen en meningen in ons hoofd, en al die gevoelens waarmee we ons niet onmiddellijk raad weten? Een belangrijk aspect van levenskunst is leren zijn met wat ongemakkelijk is. We zijn niet één ding, maar samengesteld uit allerlei delen. Hoe verhouden die zich tot elkaar en wie of wat staat er aan het roer?
Thema: radicale acceptatie, focussen op een ‘felt-sense’ en 'presence'

Zondag 11 februari 2024:

5. De vier onmetelijke kwaliteiten

In de vijfde sessie onderzoeken we het rijke spectrum van de verschillende aspecten van compassie en de onmetelijke kwaliteiten van gelijkmoedigheid, liefde, compassie en meevoelende vreugde. Zij fungeren als poorten tussen wat ons belemmert en wat ons kan helpen. Waar staan ze voor? Hoe hangen ze samen? Hoe helpen ze ons? En hoe kunnen we onze geest trainen om deze kwaliteiten als gidsen op ons pad te gebruiken? We doen reflecties en praktische oefeningen om deze kwaliteiten in ons wakker te roepen. De oefeningen, waarin we direct het onderscheid tussen ruimhartigheid en kleingeestigheid leren ervaren, vormen een verrijking van de meditatiebeoefening en een verdieping van ons begrip van compassie.
Thema: motivatie, de vier onmetelijk kwaliteiten van ruimhartigheid

Zondag 10 maart 2024:

6. Grenzen, crisis en veerkracht

Waar we in de meditatie de grenzeloosheid van de geest kunnen ontdekken, stoten we in het dagelijks leven van alledag vaak op allerlei grenzen en beperkingen. Wanneer we opgroeien krijgen we allemaal ideeën en manieren van reageren van onze ouders en omgeving mee. In de loop van ons leven internaliseren we die en vormen ze een bedding waarin en waarmee we onze weg proberen te vinden. Vaak begint dit vroeg of laat te schuren. Het is dan tijd om oude huid af te werpen, uit de schulp te kruipen of uit onze cocon te breken. Soms is dit een natuurlijk en organisch proces en soms gaat dit gepaard met een existentiële crisis. Meditatie is een manier om concepten en gewoonten te gaan bespeuren. Door gewaarzijn gaan we zien wat ze met ons doen. Grenzen, wat leren me die? Geven ze een leidraad of zit ik erin vast? Een crisis kent gevaar, maar kan ook een keerpunt zijn. Wat staat op sterven en wat wil geboren worden? Waar ligt je veerkracht bij tegenslag? Hoe integreer je wat je hebt geleerd over meditatie wanneer je dit het meeste nodig hebt? Deze zesde sessie gaan we weer een stapje verder in ons onderzoek naar dat diepe vertrouwen dat wat er ook gebeurt je je weg weet te vinden.
Thema: grenzen, crisis, veerkracht

Zondag 14 april 2024:

7. Vrijheid, verantwoordelijkheid en vergeving

Er bestaan vele soorten vrijheid. Soms beperkt de ene vrijheid de andere. Wat betekent het om vrij te zijn? Zijn we meer of minder vrij dan we ons realiseren? Er is uiterlijke en innerlijke vrijheid. Is er een samenhang? We hebben vrijheid van keuze en zijn zelf verantwoordelijk voor onze keuzen en hun consequenties. Ons verlangen onszelf te bevrijden van wat ons in de weg zit lijkt een persoonlijk doel in zichzelf. Wanneer we dit bereiken dient zich ook de vraag aan waar voor we vrij zijn. Wat doen we met onze vrijheid? Dit brengt ons weer terug naar het begin: Herinneren waar het echt omgaat. Wat maakt ons leven betekenisvol en voor wie zijn we van betekenis? Soms zijn we niet vrij vanwege het koesteren van rancune. Dit kunnen we lange tijd met ons meedragen. Vergeving bevrijdt, maar hoe doe je dat? Deze dag gaan we door de verschillende stappen heen die het voor ons mogelijk maakt om de bevrijdende kracht van vergeving te ervaren.
Thema: vrijheid, verantwoordelijkheid en vergeving

Zondag 12 mei 2024:

8. De transformerende kracht van ritueel en symboliek

Bij veranderingsprocessen gaan we tussen het afscheid nemen van het oude en het verwelkomen van het nieuwe soms door een fase van noch het een noch het ander, waarin we ons in limbo voelen. Rituelen kunnen hier zowel op persoonlijk als maatschappelijk niveau structuur aangeven. Ook gaan we aandacht besteden aan hoe symbolen in rituelen een brug kunnen slaan tussen idee en ervaring. Ze leggen een verbinding met iets groters dan onszelf en kunnen daardoor een transitie in een betekenisvollere context plaatsen.  Daarnaast komt de kracht van klank aan bod. Hijgen, huilen, steunen, kreunen, lachen en zingen kunnen heel bevrijdend zijn. In veel natuurreligies ligt hierin de basis voor genezing en een poort naar een ultieme, spirituele vrijheid. Alles is vibratie werd al in de oude Indiase filosofie van de Veda's gezegd en dit resoneert nu ook in de moderne natuurkunde. Uit klank worden werelden geboren. Met mantra-meditatie wordt geprobeerd in harmonie mee te trillen. Op de grens van klank en betekenis moet je het zelf ervaren.
Thema: rituelen, klank en symboliek

Zondag 9 juni 2024:

9. Visie, beoefening en integratie

Alle verschillende thema’s van de training maken deel uit van dezelfde visie van het compassie-kompas. Om in de ruimte van het open speelveld in balans te kunnen blijven hebben we twee vleugels nodig die soms tegenstrijdig lijken; absoluut en relatief, wijsheid en compassie, vrijheid en verantwoordelijkheid, onthechting en betrokkenheid. In deze sessie komen de verschillende aspecten van het compassie-kompas, de vier dimensies van bestaan en de vijf stappen van Sky-Heart samen bij het vrijelijk uitslaan van onze vleugels. Door meer en meer vertrouwd te raken met het rusten in open gewaarzijn kunnen we leren wat er ook gebeurt te gebruiken op ons pad naar het ervaren van meer vrijheid door het ontwikkelen van wijsheid en compassie. We kijken naar hoe we de verschillende oefeningen en thema’s kunnen integreren en als verdieping van de meditatie en het pad van transformatie kunnen ervaren.
Thema: ervaringen als een pad van beoefening beschouwen

Data:

2024: 14 april, 12 mei, 9 juni
 
Locatie: 
Stadsoase Naar Zee
Bert Haanstrakade 102
1087 DN Amsterdam

 

Bij ‘Naar Zee’ heb je van binnen zicht op het water buiten.

 

Auto:
Het is goed bereikbaar via de A10 - afslag 114, met vrij parkeren op zondag.

Tram 26 gaat direct vanaf het Centraal Station. 

Stoelen, kussentjes en matjes zijn aanwezig.
Op vijf minuten lopen zijn er lunchplekken.

Tijd
10.30 – 17.00 met een uur lunchpauze.

Dagprijs:
Iedere dag van de jaartraining is een workshop op zich en er bestaat de mogelijkheid om per dag hier aan deel te nemen:

Prijs per dag € 90,- 
Minima per dag € 70,-

Ik zie je komst tegemoet!

Voor inschrijving of vragen kun je dit contactformulier gebruiken of mij direct mailen (bertvanbaar@gmail.com).

Reacties van deelnemers aan eerdere jaren:

De zondagen in IJburg ervaar ik als oases in de stroom van het alledaagse leven. Dagen die gewijd zijn aan terugkeer naar de bron in mijzelf. De afwisseling van meditatie, luisteren, kijken en uitwisselen, geeft zowel luchtigheid als diepte aan de dag. Maar het meest opmerkelijke en inspirerende vind ik je open aanwezigheid en de levende wijsheid waaruit je put en waarin je ons laat delen.
Inge


Ik heb in 2021 een retraite gevolgd bij Bert in het klooster in Huissen. Ik heb daar veel geleerd en ervaren op het gebied van meditatie en dit smaakte naar meer. Ik had na deze retraite de behoefte om deze opgedane technieken en inzichten verder in het dagelijks leven verder te verweven en niet te verzanden in oude patronen. Elke maand was er weer een verrassend thema om het doel van het ‘gewaar zijn’ verder te beoefenen; interessante meditatietechnieken, filosofische invalshoeken vanuit de geschiedenis en inspirerende filmpjes bleven mij helpen om de motivatie van het mediteren vol te houden.
Susan


De zondagen zijn een maandelijks moment van inspiratie, waarop ik altijd met nieuwe inzichten thuiskom. Juist door een dag de blik naar binnen te richten ben ik in staat mijn omgeving daarna anders en aandachtiger te ervaren. Een waardevol leerproces dankzij de kennis en ervaring, rust én humor van Bert.
Nancy


Bert brengt je in hogere sferen, zonder zweverig te zijn. Met een verhaal dat staat als een huis: kundig en breed georiënteerd. Gewaarzijn in optima forma, met alle dimensies die het leven biedt. Dank voor al je wijsheid Bert, en je prettige gezelschap.

Sal 


Meditatie is niet één ding. Er zijn verschillende varianten en accenten, sommige concreter, andere vager want voor mij nog niet onmiddellijk toepasbaar. Bert laat je hiermee kennismaken. Vragen beantwoordt hij zorgvuldig met af en toe wat humor zodat het niet te zwaar of dogmatisch wordt. Daarmee zijn de zondagen leerzaam en brengen zij rust.
Sophie