Wie zit er achter Sky-heart?

Mijn naam is Bert van Baar. Ik ben cultureel antropoloog, schrijver en klankverkenner met een passie voor onderzoek naar de natuur van onze geest en ons bewustzijn. Sinds begin jaren '80 beoefen ik meditatie en sinds het midden van de jaren '90 geef ik er les in. Ik woon samen met mijn Engelse/Ierse geliefde Maureen in Amsterdam.

De Dalai Lama neemt vol interesse het boek  Dalai Lama, wijze van deze tijd  van Bert van Baar in ontvangst bij zijn bezoek aan Amsterdam in 2009.

De Dalai Lama neemt vol interesse het boek Dalai Lama, wijze van deze tijd van Bert van Baar in ontvangst bij zijn bezoek aan Amsterdam in 2009.

In 1989 en 1990 deed ik veldwerk onder Tibetaanse vluchtelingen in India en Nepal. Vanaf die prachtige tijd heb ik met de grootste Tibetaanse meesters gestudeerd en beoefend en vele initiaties en bekrachtigingen van hen ontvangen. Ik heb een proefschrift over Tibetaanse Boeddhistische rituelen geschreven: Kangling, sporen naar het hart van het bot (1999); een introductie tot het boeddhisme: Boeddhisme in een notendop (2006); en een studie over levens en werk van de Dalai Lama: Dalai Lama, wijze van deze tijd (2009). Ik heb vijf jaar lang gewerkt als manager en ontwikkelaar van een grensverleggend boeddhistisch studie- en beoefening-curriculum dat in 64 steden over de hele wereld gepresenteerd is. Ook heb ik drie jaar lang een module over het trainen van de geest in compassie onderwezen op de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Van 2006 - 2009 deed ik een lange retraite waarin ik zeer diep en helder onderricht van mijn root-lama ontving. Na zo diep het boeddhisme te zijn ingedoken en geïnspireerd door het werk van ZH de Dalai Lama ben ik vanaf 2011 workshops gaan presenteren in een seculiere context over de essentie van wat ik in het boeddhisme geleerd heb. Deze experimentele workshops hebben nu geleid tot het Sky-Heart project.


Waarom Sky-Heart?

Mijn hele volwassen leven ben ik ervan overtuigd dat:

• Kennis over hoe onze geest werkt onze voornaamste bron van geluk is, en heel veel onnodig lijden kan voorkomen.

• Deze kennis in diverse culturen en tradities van de wereld aanwezig is, maar door de vorm en taal vaak niet herkenbaar is.

• We een hedendaagse manier moeten vinden om deze kennis te vertalen zodat we die praktisch in ons leven kunnen toepassen

• Onze technologische evolutie heeft zich zo snel ontwikkeld, dat onze kennis van het gewaarzijn van de geest dient te evolueren om niet uit balans te raken. Het Sky-Heart programma is ontwikkeld om hier een bijdrage toe te leveren.
 

Hoe is het ontstaan?

Na een paar jaar psychologie ben ik culturele antropologie gaan studeren:

• Op zoek naar wijsheid heb ik mij verdiept in sjamanisme, taoïsme, zen en ben afgestudeerd en gepromoveerd op een onderzoek naar de symboliek en rituelen van het Tibetaanse boeddhisme.

• Omdat ik niet alleen wetenschappelijk wilde bestuderen maar ook zelf ervaren, ben ik bij een Tibetaanse lama in de leer gegaan en volg nu een kwart eeuw diepgaand de traditionele studie en beoefening.

• De combinatie van rationele analyse en proefondervindelijk ervaren met een vergelijking van wijsheid en methoden uit andere tradities hebben mij inzicht gegeven in universele aspecten van onze geest.

• In het najaar van 2016 kwam plotseling het woord 'sky-heart' gedurende een meditatie in mijn geest op. Het leek precies uit te drukken waar ik in mijn werk op wil wijzen: een natuurlijke helderheid van geest, aanwezig, ruimtelijk en gewaar, vol van compassie voor onszelf en anderen, in resonantie met de natuur en het universum.

Iedereen heeft een eindeloze ruimte
binnen in zichzelf.
— Dudjom Rinpoche (1904-1987)
We moeten ons hart en onze geest
groter en groter en groter maken.
— Nyoshul Khen Rinpoche (1932-1999)
ireland.jpg

Wat maakt Sky-heart uniek?

Het Sky-Heart programma voorziet in:

• Een model waarmee we onszelf kunnen onderzoeken en transformeren, niet gebonden aan cultuur of religie maar voor iedereen toegankelijk en toepasbaar.

• Een coherente visie met praktische methoden gebaseerd op de herkenning van gewaarzijn in ons denken, voelen, spreken en doen.

• Het is gebaseerd op het zelf-ervaren van de pijlers van analytische en rustende meditatie, contemplatie, visualisatie en het trainen van de geest in liefde en mededogen.

• Alle hoofdelementen worden visueel geïllustreerd in een mandala of medicijnwiel dat laat zien hoe visie en methoden samenhangen.

• Het is geworteld in een holistische benadering en werkt met:

  • lichaam (beweging en houdingen in de fysieke wereld)
  • spraak (zuivere klankvibratie, betekenis en communicatiepatronen)
  • geest (gedachten en emoties)
  • gewaarzijn (voorbij de dualistische geest)

• Het biedt helderheid over identiteit, doelstellingen en vervulling en is een wegwijzer naar innerlijke vrede, compassie, bloei en zelfbevrijding.

 

Ervaringen van workshopdeelnemers:

Marc
Heel veel dank voor dit weekend! Het heeft me een geweldig uitgangspunt voor geluk opgeleverd. Nu is het aan mij.

Lidy
Meditatie is helemaal niet zweverig. Het brengt me veel dichter bij mezelf. Ik dacht dat ik altijd vrij dicht bij mezelf was, maar dat was kennelijk niet zo. Er is een wereld voor me open gegaan.

Monique
Alles zit al in me, ik moet het alleen zelf ontdekken door verbindingen met anderen… Bedankt Bert, voor jouw bijdrage hieraan. Het is een groot genoegen om naar je te luisteren.

Ap
Een boeiende, spirituele confrontatie met wetenschap en jezelf onder bezielende leiding van een echte kenner. Een weekend waar je nog lang over na zult denken en immer zal koesteren.

Jeroen
Ik vind dat Bert ontzettend veel kennis heeft en dit op een inspirerende manier weet over te dragen. Hij lijkt onder alle omstandigheden trouw aan zichzelf te blijven. Wat me persoonlijk erg aanspreekt is dat hij veel relativeringsvermogen heeft en een scherpe en droge humor bezit waardoor je goed met hem kan lachen.

Antoinette
Mijn partner zegt al dagen dat ik zo harmonieus ben na het weekend. Een teken dat er echt wat is gebeurd.

Marianne
Het was een super-weekend!

Jacqueline
Ik heb vooral mogen voelen waar ik ‘sta’ en dat dit voor mij natuurlijk voelt en is. Ik vond het fijn je integriteit te voelen. Dat je het zelf leeft.

Annet
Ik vond het verhelderend en de rode draad bleef duidelijk. Je hebt een fijne, relaxte manier van cursusgeven met veel ruimte voor de deelnemers. Hele goede sfeer!

Laurens
Het weekend heeft de weg om dichterbij mezelf te komen laten zien. Het was heerlijk om in de veiligheid van de groep dingen te kunnen delen. Door het gedrag van Bert ontstond die veiligheid ook vanzelf. Ik heb geleerd dat als ik tijd en aandacht aan mezelf geef, ik meer voor anderen kan betekenen. Bedankt Bert. Ik ben geholpen.

Jeanne
Bert legt goed uit en begeleidt met een fijne stem. Ik heb geleerd mijzelf van binnenuit te onderzoeken. Ik ben erg tevreden.

Cynthia
Ik vond het een fijn weekend; een APK voor de geest. Dank je wel, Bert!


Renee
Ik kwam om tot rust/tot mezelf te komen. Ik was redelijk nerveus voor aanvang, maar de prettige onderlinge sfeer en Bert’s rustige uitstraling verhielp dat snel. 

Erna
Dank je wel Bert, voor je fijne, warme en professionele begeleiding. Én humor! 

Annemiek
Bert is volgens mij een geboren leraar. Zowel om intellectuele kennis door te geven, als om voor te leven hoe het is om volledig mens te zijn. In de zin van ons volle potentieel gebruiken. Ik denk dat Bert daar door zijn biografie en aanleg goed van kan verhalen. Bovendien is dat het type leraar dat deze tijd nodig heeft.

 
bert-in-workshop.jpg
 

Yolanda
Er was een mooie balans tussen stilte en spreken. De interactieve oefeningen waren inzicht gevend, zo kom je op je eigen verhaal. Ik heb de waarde van korte meditaties geleerd en hoe dat verdieping geeft.

Martin
Er was een prettige onderlinge uitwisseling. Ik kwam met een open houding en kreeg inzichten en handvaten om mee verder te oefenen in compassie en zelfcompassie. Dank je wel.

Ed
Het beoefenen van compassie – met mijzelf, maar ook met anderen of zelfs de wereld – is een versterking van de eigen geestelijke weerbaarheid.

Simone
Ik deed het weekend voor de derde keer en het is altijd verrassend. Bedankt voor je scherpe aanwijzingen. Tot een volgende keer.

Marjan
Wat een rijk weekend! Meditatie is goed voor mij, maar blijkbaar heb ik een groep nodig om dat samen mee te doen. Hoe zouden veel meer mensen hiervan kennis kunnen nemen?

Chris
Het was erg boeiend, maar er was toch wel een ding dat ik zou willen meegeven: een vervolgweekend!